Tursapnet – Turizmciler ve Seyahat Acenteleri Platformu Rusya – Ukrayna savaşı ile turizmcilerimize bir duyuru ile endişelerini ve yapılması gerekenleri kendi sayfalarindan üyelerine duyurdu. Duyuru şöyle;
“Korkulan oldu; Rusya, Ukrayna’ya saldırdı. Bu her yönden felaket demek, insanlar ölecek, binalar yıkılacak, yangınlar çıkacak, sadece şehirler değil, doğa da bu katliamdan payını alacak. Başka kim zarar görecek? Maalesef Türkiye! İki sınır komşumuz, ihracat ve ithalatta ciddi derecede bağımlı olduğumuz iki ülkenin savaşı bize de ciddi zarar verecek. Petrol, doğalgaz, çelik ve buğday ihtiyacımızı büyük oranda Rusya’dan alıyoruz, buna karşılık turizm, narenciye ve tekstil ihracat gelirlerimizin büyük bölümü bu ülkeden gelmekte (idi). Uluslararası savaş analistlerinin açıklamalarına bakarsak bu kısa süreli bir savaş olmayacak, çünkü Rusya, Ukrayna’nın tüm şehirlerine aynı anda ve topyekun saldırdı. Bombalama sonrası işgal hareketi kaçınılmaz olacak ve esas kayıplar bu süreçte oluşacak. Süreç demişken; Kırım ve Gürcistan işgallerini örnek alırsak, en az 6 aylık bir zaman diliminden bahsediyoruz.
Bu konunun uzmanı değilim, ama hasbelkader 35 senedir bu ülkeyle iş yapan biri olarak Rusya’nın kolay kolay durmayacağını öngörüyorum. Neden dursun ki, tek hamleyle topraklarını genişletti, tüm eski SSCB kökenli ülkelere ayar verdi, resmen “ya benimsin, ya toprağın” dedi, böylelikle hepsinin NATO üyeliklerinin önünü kesti, savaş riski nedeniyle artan petrol ve doğalgaz fiyatları ile tüm operasyonu finanse etti, doğalgazına göbekten bağlı Avrupa’yı susturdu, ABD’ye “Hadi oradan, ateş olsan cürmün kadar yer yakarsın” dedi. Kısacası tek hamleyle ŞAH MAT yaptı. Umarım sağduyu galip gelir, ama gel de bunu Rusya’ya anlat.
İşin turizmi ilgilendiren bölümüne gelirsek; Huzurun olmadığı yerlerde keyifte olmaz, öncelikler değişir, bundan da en çok zararı “deyimi yerinde ise zurnanın son deliği olan” turizm sektörü görür. Nasıl etkilenmeyelim, bir anda en büyük 3 incoming pazarımızdan ikisi eksildi, ülkemize gelmesi beklenen turistlerin neredeyse yarısından umudu kesmek üzereyiz.
En iyimser tahminle, bu işin birkaç ay içinde bitmesi halinde dahi, temmuz ayına kadar Rusya ve Ukrayna’dan turist beklememeliyiz. Rusya üzerinden gerçekleşecek tüm uçuşlar iptal, bu ülkelere ve komşularına tur düzenlemek artık imkansız, çok ihtiyacımız olan döviz gelirlerinin kesilmesi ekonomimizi geri dönüşü olmayan bir kaosa sürükleyebilir. Öte yandan, iki senedir yaşanan pandeminin olumsuz etkisi ortada, herkes ağır hasarlı gemisini yüzdürme çabasında. Buna ne tur operatörleri, ne seyahat acentaları, ne konaklama tesisleri, ne rehberler, ne de esnaf dayanamaz. Böyle bir alt yapı, yedek akçe ve sabır kimsede yok, kalmadı. Fırlayan petrol, döviz ve altın fiyatlarının ve bu nedenle gelebilecek ekstra maliyetlerin üzerimizde yaratacağı baskının altından kalkmamız imkansız. Bu garabetten kurtulmanın tek yolu, hep birlikte hareket etmektir. Turizm sektörü tüm paydaşları ile bir arada durmazsa, geçen iki senede olduğu gibi, hiçbir şey alamadan, sadece birbirimizi yemeye devam ederiz. İşte bu gerekçelerle, tüm turizm paydaşlarının bir araya gelerek, Türkiye Turizm Geliştirme Ajansını (TTGA) hemen göreve davet etmesini öneriyorum!
TTGA çatısı altında yer alan tüm paydaşlar acilen oturup, bu süreçten, hep birlikte, mevcut kaynakları en objektif, EN ADİL ve en rasyonel şekilde kullanarak nasıl çıkacağımızın planını yapmalı. Buradan çıkacak eylem planı acilen devlete, hükümet yetkililerine iletilmeli. Aklıma İlk gelen önlemler dizisi şunlar;
TTGA’ya ödeme yapan tüm sektör paydaşlarına, hiçbir ticari kısıtlama olmaksızın, 2021 ciroları baz alınarak, hibe verilmesi ve işe devamlarının sağlanması,
Devlet Bankalarından ticari sicili uygun her TTGA üyesi kuruluşa bir sene ödemesiz, 36 ay vadeli ve düşük faizli KGF destekli kredi çıkartılması,
TTGA üyesi kuruluşların 2022 yılı sonuna kadar SGK, muhtasar ve kurumlar vergisinden muaf tutulması,
Daha önce devlet bankalarından alınan KGF dahil, her türlü kredi taksiti ve ödemelerinin Haziran 2023 tarihine dek ertelenmesi,
Konaklama Vergisi ve Turizm katkı payı uygulamasının 2022 sonuna dek ertelenmesi,
e kısıtlama getiren kampanyaların iptal edilmes
Yeni Turizm Kanun taslağının 2023 senesine dek rafa kaldırılması
Bu yazdıklarım kimilerine hayal, kimilerine de uçuk talepler gibi gelebilir, ama olması gereken budur ve zaman geçirmeden hayata geçirilmelidir.
Dualarımız masum insanlar, savaş bölgelerindeki tüm yaşam paydaşları ve elbette tutkuyla sevdiğimiz, yalnız ve güzel ülkemiz için. Dilerim bu kargaşanın dışında kalmayı başarırız.
Firuz Bağlıkaya’ya Özel Not : Sayın Başkan, böyle bir toplantı gerçekleşirse, umarım masada yerini alır, bizleri olması gerektiği gibi temsil eder, yetkililerin gözünün içine baka baka taleplerimizi sıralar, haklarımızı savunur ve temsil ettiğin seyahat acentalarının hakkının yenmemesi için samimiyetle mücadele edersin.
Cemal Kızıltan ”
Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’ un bugün basına yansıyan” savaş Türk turizmini olumsuz olarak etkilemeyecek” sözleri turizmcilerin derin bir ohhh çekmesini sağladı !