web analytics

Yunanistan Plajlarında Yasa Dışı Şezlonglara Karşı Yeni Uygulama

Yunanistan Plajlarında Yasa Dışı Şezlonglara Karşı Yeni Uygulama

Yunan hükümeti, plajlara yasa dışı şekilde konulan ücretli şezlong ve masaları engellemek amacıyla Sahilim (MyCoast) adlı cep telefonu uygulamasını başlattı. Bu uygulama ile kurallara uymayan işletmeler anında ihbar edilebiliyor.

Yunanistan’da sosyal medya grupları ve sivil toplum örgütlerinin geçen yıl başlattığı “Havlu Hareketi” bu yaz da binlerce plajda etkili oldu. Hükümet, işletmecilerin plajlara yasadışı şekilde ücretli şezlong, masa ve sandalye yerleştirmelerini engellemek amacıyla çıkardığı yasadan sonra, şimdi de “Sahilim” adlı uygulamayı kullanıma sundu.

1.5 Ayda 6 Bin İhbar

Hürriyet’ten Yorgo Kırbaki’nin haberine göre, cep telefonlarına indirilebilen “Sahilim” uygulaması ile herhangi bir plajın kullanım alanı gösteriliyor. Kullanıcılar, belirlenen sınırların ötesinde şezlong, şemsiye, masa veya sandalye gördüklerinde bunu anında ihbar edebiliyor. Bu sayede hem Yunan vatandaşları hem de turistler, plajlarda yasa dışı kullanımın önüne geçiyor. Mayıs ayından bu yana, uygulama üzerinden 6 bin ihbar yapıldı.

Denetimler Arttı

Yeni yasa, plajlardaki şezlong, masa, şemsiye ve sandalyelerin, işletmeciye ayrılan alanın yüzde 50’sini geçmemesini ve denize en yakın şezlongların sudan en az 4 metre mesafede bulunmasını zorunlu kılıyor. “Havlu Hareketi”nin başlamasından bu yana geçen bir yıl içinde 4 bin 500 denetim yapıldı ve 1450 yasa dışı uygulama tespit edildi. Yaklaşık 200 plaj ruhsatı iptal edildi ve milyonlarca euroluk para cezaları kesildi. Cezalar 15-50 bin euro arasında değişiyor. Son olarak, Rodos adasında denizin içine inşa edilen şezlong ve şemsiyeler sökülerek işletmenin ruhsatı iptal edildi.

Yunanistan’da yaklaşık 7 bin plaj bulunuyor ve 2 şezlong ile 1 şemsiyenin günlük kirası 20-40 euro arasında değişiyor. Hafta sonları bu ücret 50-60 euroya çıkabiliyor. Mikonos gibi jet sosyetenin tercih ettiği adalarda ise denize yakın şezlonglar sezonluk 10-15 bin euroya kadar kiralanabiliyor.